miercuri, 10 februarie 2016

Viata merge inainte …

Chiar de esti copil sau adult in adevaratul sens al cuvantului, viata iti poate oferi surprize neplacute la orice pas.

Copil fiind, te joci, razi, te veselesti facand nazbatii cu prietenii tai … naivitatea varstei, bucuria momentuli te imping sa faci lucruri care iti pot pune in pericol integritatea fizica sau chiar viata. Cati dintre noi nu am facut tampenii spunand in sinea noastra ”lasa ca nu o sa mi se intample mie”. Unii au noroc, altii ba..
Ca adulti suntem focusati pe grijle de zi cu zi … alergam ca furnicile uitand uneori de cei din jur si chiar de noi insine, ei bine, momentele astea de deruta sau de lipsa de atentie pot duce deseori la accidente… rutiere, de munca sau chiar unele banale .. cum zic unii “din prostie”.
Ca esti copil neastamparat sau ca esti un adult aflat intr-un moment nefast, te poti regasi pe patul unui spital unde un doctor vine si cu o privire grava iti spune verdictul “Traumatism Vertebro Medular”.
Habar nu ai ce e aia, cu ce se mananca, cum se trateaza sau ce o sa urmeze … nu stii decat ca nu simti si nu poti misca o buna parte a corpului. Zile trec. In jurul tau in acel salon de spital vezi si alte personae in aceeasi situatie ca tine, incepi sa socializezi, schimbati idei si povestiti fiecare “cum s-a intamplat”.
Incet incet iti faci o idee despre ceea ce inseamna un Traumatism Vertebro Medular si incepi sa iti faci planuri …cand ajungi acasa, ce tare o sa fi cand o sa scapi din asta. Trec zile, trec luni…. Nu se schimba nimic cu starea ta. Unii cad in depresie, altii trag de ei sa mearga mai departe…numai tu si tipul tau de caracter te pot duce intr-o tabara sau alta. Dupa luni sau poate chiar ani de lupta si disperare unii isi acepta conditia de persoana cu dizabilitati si incep sa priveasca viata dintr-o noua perspectiva, altii refuza sa accepte aceasta conditie si poate chiar infuentati de prieteni sau de familie incep sa creada in minuni si in promisiuni desarte.
Cred ca majoritatea dintre voi au vazut pe Facebook genul de postari “Haideti sa il ajutam pe X-ulescu sa mearga din nou”. Prieteni …daca X-ulescu are Traumatism Vertebro Medular si este paralizat iar medcii care l-au tratat nu mai pot face nimic aici in tara inseamna ca X-ulescu nu mai poate evolua … verdictul e definitiv.
Se strang sume de bani aiurea de care profita diversi sarlatani din tara sau din strainatate … lucrurile sunt impachetate si livrate intr-o mata aurie facandu-i pe cei neavizati sa creada ca se poate intmpla o minune.
Daca nu se strang bani altii ne indeamna sa ne rugam pentru X-ulescu sa se faca bine, ca Doamne Doamne il va ajuta….nimic mai fals. Doamne Doamne putea sa evite o asemenea tragedie, dar ce sa faci, “softul” omenirii mai are si erori.
 sa va spun sincer ca am trecut prin ambele experiente … mi s-a propus sa “strangem bani si-i impartim”, am refuzat categoric. Am cautat remedii si in stranatate cand aparuse in 2006-2009 febra celulelor stem. Chinezii promiteau marea cu sarea sus pe zidul chinezesc, rusii prezentau o cucerire a lui Marte iar americanii mareau miza mult mai mult decat chinezii si rusii la un loc, si asta la un pret infim de 30.000 USD. Am decis sa iau legatura cu americanii de la Medra INC, o clinica privata care mi-a trimis si o serie de acte si marturii cum ca ei sunt cei mai buni. Timpul a dovedit ca toata afacerea era o inselatorie iar astazi sunt bucuros ca nu am luat o decizie pripita.
Experienta cu Doamne Doamne s-a intamplat sa o traiesc datorita faptului ca fac parte dintr-o familie cu frica de Dumnezeu si astfel era sa ajung la un popa care vindeca pulimea calcandu-i in picioare si facandu-i sa nu mai sufere de nicio afectiune. Cred ca metoda ar fi fost valabila si pentru mine … chiar fatala ..AAAmiiin….
Deci concluzia e ca viata te duce in situatii diverse, care ulterior, cand privesti inapoi, te bucuri ca ai fost indeajuns de inspirat si ai luat decizii care te-au tinut in viata.
Trecand peste expriente si experimente de tot felul individul care si-a acceptat calitatea de Persoana cu Dizabilitati ajunge sa priveasca in jurul sau si sa decopere o noua lume. Vechii prieteni dispar teptat treptat, distractiile obijnuite devin acum imposibile, scarile devin munti iar societatea e mult mai ciudata.
Cei cu putin noroc reusesc sa pastreze langa ei un numar restrans de prieteni asta si cu ajutorul membrilor familiei din care fac parte.
Cei cu noroc mai mult, au sansa sa fie contactati de catre o fundatie (Fundatia Motivation  in cazul meu) si sa li se propuna un stagiu de “viata independenta” si prin aceasta sa li se ofere o viziune ampla catre noi perspective.
Dintr-o astfel de experienta eu personal am constientizat faptul ca Viata Merge Inainte si am devenit ceea ce sunt azi….un tanar plin de viata, proaspat casatorit, cu o gramada de planuri si gata oricand de noi prvocari. Avand mereu o atitudine pozitiva, cei imobilizati intr-un scaun rulat pot avea deseori o perceptie diferita, poate mai inteleapta uneori, asupra societatii in care traim. Noi ca indivizi suntem de altfel capabili de lucruri marete, putem fi avocati, arhitecti, contabili, manageri si chiar mai mult, vezi cazul presedintelui American Franklin D. Roosevelt, diferenta o face societatea in care traim.

Asadar …viata merge inainte cu bune si cu rele si este de datoria noastra sa devenim persoane utile societatii si nu o pacoste sau chiar o problema sociala. Avand anumite dizabilitati nu ar trebui sa ne lasam coplesiti de situatiile in care ne aflam ci trebuie sa fim puternici si ambitiosi iar prin asta sa ne auto motivam si sa evoluam intelectual, moral, professional si nu in ultimul rand social.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu