miercuri, 10 februarie 2016

Drepturile persoanelor cu dizabilitati

            Sa comentam Legea nr.488/2006



            In 2006 s-a publicat o Lege a Persoanelor cu Dizabilitati, lege care specfica la Art.1 ca “Prezenta lege reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora.”…frumos spus, se vede ca paramentarii nostrii au stofa de poet (exista o zicere a ultimilor ani care parodiaza un vechi proverb “romanul s-a nascut infractor iar in puscarie a devenit poet”). Sa revenim la Lege…aceasta lege prezinta lucruri frumoase, ne povesteste de cum o sa fie in viitor, cum toate autoritatile statului o sa amenajeze rampe, spatii de parcare, o sa ceeze fel de fel de programe de incluziune sociala, guvernul o sa adopte o serie de facilitati fiscale destinate angajatorilor pentru a include in campul muncii cat mai multe persoane cu handicap si multe alte lucruri frumoase care arata bine doar pe hartie.

            Sa luam pe rand prevederile acestei legi si sa comentam utilitatea, posibilitatea de punere in practica a textului legii, nivelul de aplicabilitate la care ne aflam astazi si sa vedem daca se pot gasii solutii mai bune.
            Sanatate si recuperare… un subiect foarte delicat avand in vedre starea generala a sistemului medical din tara noastra… sistemul e bolnav grav.
            Eu insumi am stat in spital aproape 2 ani imediat dupa ce am suferit accidentul in 2001. Dupa aceasta lunga experienta am dezvoltat o scarab profunda fata de conditiile de cazare, comportamentul personalului medical si nu in ultimul rand fata de modul de tratare si de know-how-ul fata de acest tip de afectiune.
            Programe de recuerare petru persoanele cu dizabiitati momentan nu exista, cel putin in orasul unde locuiesc eu, iar daca optezi pentru un cabinet particular vei fi tratat si taxat la fel ca babele simandicoase de oras care vin la tratament pentru un junghi in coaste sau mai rau, ca duduile care vin la tratamente de tonifiere musculara contra celulitei.
            Se fac unele exceptii din partea unor fundatii care incearca din rasputeri sa creeze programe de recuperare si reintegrare in societate a persoanelor cu dizabilitati dar din nefericire bugetele sunt limitate iar beneficiarii sunt din ce in ce mai putini.
            Se mai poate opta si pentru varianta statiunlor balneare dar si acolo conditiile de cazare uneori lasa de droit iar mai nou hotelierii evita acest tip de servicii pentru ca nu isi primesc la timp banii din partea statului.
            Deci in concluzie pentru aceasta sectiune din lege … multumim pentru serviciile medicale care sunt sub orice critica, si … multumim pentru programele de recuperare care nu exista.
            Sectiunea Educatie
Inca odata lucrurile sunt prezentate frumos dar in realitate nu exista. Cartile brai sunt inexistente, copii cu dizabilitati mentale sunt disciminati si evitati la inscrierea in scolile comune, iar pentru utilizatorii de scaun rulant rampele sunt inexistente sau inaccesibile (unghi de 20-45 grade) sau sa nu vorbim despre wc-uri adaptate sau de laboratoare sau alte facilitate in interiorul institutiilor.
Se vorbeste in lege despre cursuri de formare profesionala… acolo unde exista, ori nu sunt adaptate cerintelor pietii muncii, ori nu sunt adaptate tipurilor de handicap, ori mai rau, se tin in interiorul unor cladiri inaccesibile pentru utilizatorri de scaun rulat (deseori la etajul 3 intr-o cladire industriala cu trepte abrupte).
            Din experienta proprie va pot spune ca, sa urci pe scari pana la etajul 3 purtat pe brate de cativa colegi de clasa mai musculosi este o aventura plina de adrenalina dar care te poate costa viata.
            Sectiunea Locuinta este oarecum “la misto”. Textul legii este scurt, ambiguu si nu ofera nimic, asta datorita fatului ca, probabil, legiuitorul s-a gandit ca autoritatile locale, colegi sai din provincie nu o sa fi capabili intelectual si financiar pentru asemenea facilitati destinate persoanele cu dizabilitati.
            O solutie pentru a satisface cererea de locuinte pentru persoane cu handicap ar fi realizarea unor proiecte de genul parteneriatelor public-private, unde autoritatile locale sa vina si sa ofere un set de servcii cu titlu gratuit sau chiar terenul de sub cladirile nou construite, iar dezvotatorul se obiga sa doneze autoritatilor locale, locuintele de la parter complet adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilitati.
            Sectiunea Cultura, Sport, Turism, plaseaza o gramada de atributii in carca autoritatilor locale care la randul lor cand vine vourba de accesibilizarea muzeelor, stadioanelor, obiectivelor turistice, fac fix ZERO. Cate din obiectivel turistice din tara noastra sunt accesibilizate, cate stadioane au locuri speciale destinate utilizatorilor de scaun rulant sa nu mai fie nevoiti sa intre pe pista de alergare, cate muzee au lifturi sau cel putin benzi rulante, cate concerte si spectacole primesc autorizatie de functionare numai daca se obliga sa creeze spatii pentru utilizatorii de scaun rulant?...intrebari la care nicio autoritate din Romania nu poate sa raspunda.
Ca o mica paranteza vreau sa povestesc peripetiile mele relativ la concertele in aer liber. Am participat la cateva concerte in aer liber organizate cu ocazia Zilelor Craiovei sau Zilelor Berii. De fiecare data organizatorii au fost surprinsi de prezenta unei persoane in scaun rulant si s-au balbait teribil cand am solicitat un loc adecvat pentru conditia mea. Prima data am fost plasat intre scena si gardul de protectie, am fost in primul rand … am vazut pe Tudor Chirila si pe Adrian Despot de la 2 metri distanta dar in acelasi timp i-am si injurat pe amandoi (scuze baieti!) atunci cand bagau “basul si cu toba mare” de vibrau plamanii in mine penru ca la alti 2 metri de mine, stanga/dreapta, erau niste boxe cat Casa Poporului de la al caror vuiet duduia toata Bania. Altadata am reuntat la sprijinul acordat de organizatori si am mers cu grupul meu de prieteni in mijlocul multimii. NU AM VAZUT NIMIC in afara de blugi stramti pe funduri bombate, fuste scurte, mucuri de tigara aprine in bezna noptii si mizeria de pe joc … mai tarziu, acasa am vazut si urme de pantofi pe pantaloni pana aprope de genichi, ce bafta ca nu imi simt picioarele. In urma acestor experiente am decis sa nu mai merg la concerte si sa stau cumntel acasa.
Sectiunea Transport prevede o serie de facilitati care in multe dintre orasele patriei sunt inexistente. Spre exemplu, ma intreb, cate statii de metrou sunt accesibilizate, cate gari sunt accesibilizate, cate refugii de tramvai sunt accesibilizate si mai ales cate firme de taxi au masini adaptate sa preia un scaun rulant???? Raspunsurile le gasti si voi in viata de zi cu zi.
Sectiunea Asistenta Juridca ofera informatii referitoare la obtinerea dreptului de administrare a bunurilor persoanei cu dizabilitati, de catre rude prieteni sau chiar institutii ale statului atunci cand persoana cu dizabilitati este instiutionalizata.
Sectiunea Facilitati este ce mai importanta din punct de vedere financiar. Persoana cu dizabilitati este scutita de la plata impozitului pe venituri de natura salariala, impozitului pe cladiri si terenuri, taxe pentru autovehicule adaptate handicapului, taxe de eliberare a autorizatiilor de functionare in cazul desfasurarii de activitati economice gen PFA, taxe hoteliere, rovinieta si de la plata dobanzii pentru niste credite care nu le ofera nimeni.
Sa le luam pe rand…
·         impozit pe salarii… marea majoritate a utilizatorilor de scaun rulant nu prea lucreaza, aceasta datorita lipsei unei piete a muncii destinata lor.
·         Scutirea de la plata impozitului pe cladiri si terenuri este apa de ploaie pentru ca multi dintre noi nu au proprietati de acest gen, sau in cazul in care se doreste transferul unor proprirtati din patrimoniul familiei in patrimoniul persoanei cu handicap, birocratia e mare, costisitoare si in general nu se merita.
·         Scutire de la plata taxei pentru autovehicole adaptate; orbii, surzii, tetraplegicii si persoanele cu handicap mental nu pot beneficia de o asemenea facilitate pentru ca desi detin proprietatea asupra unor autovehicule de care se folosesc cu ajutorul insotitorilor, aceste autovehicole nu fac subiectul unor adaptari conform handicapului si deci autoritatile locale resping acordarea acestei facilitati.
·         Scutire de a plata taxe pentru elibrarea autorizatiei de functionare in cazul desfasurarii unor activitati economice este o prevedere OK asta numai daca sunt disponibile si o serie de cursuri de reorientare profesionala si instruire a persoanelor cu handicap in senul demararii unor businessuri adaptate handcapului.
·         Prevederea ce face referire la achitarea dobanzii de la bugetul ANPH este o promisiune desarta pentru ca bancile evita astfel de credite, persoanele cu handicap nu au venitui care sa asigure plata unor credite de o asemenea valoare iar birocratia este uriasa. Sunt curios cate persoane au beneficiat de astfel de credite…
Ultima sectiune de drepturi, Asigurarea Continuitatii in Masurile de Protectie este doar un text undeva pe  hartie, din momentul in care persoanele cu dizabilitati sunt luate in evidenta toata lumea, autoritatile, uita de aceasta categorie sociala.
IN CONCLUZIE

Avem mute drepturi pe hartie si foarte putine de care sa ne putem bucura in viat reala. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu